Kannattaako salaojaremontti tehdä talvella?

Siinä vaiheessa kun talon salaojaputket ovat tulleet tiensä päähän ja tarve salaojaremontille on todettu, niin jäljelle jää ajankohdan valitseminen. Milloin remontti kannattaa toteuttaa?

Lähtökohtaisesti salaojaremontti kannattaa toteuttaa mahdollisimman pian, jos siihen vain on mahdollisuus. Mitä pidemmälle kivijalassa muhinut kosteus pääsee leviämään talon muissa rakenteissa, sitä kalliimmaksi korjausremontti tulee.

Suurin osa remonteista toteutetaan keväällä akuuttien oireiden seurauksena, kun sulamisvedet ovat valuneet kellareihin tai sisäilmaongelmat nousevat taas esiin häiritsemään elämää. Tässä vaiheessa joudutaan jo yleensä tekemään salaojaremontin lisäksi muita remontteja sisäpintojen korjaamiseksi.

Miksi salaojaremontti kannattaa tehdä talvella?

Talvi on erinomaista aikaa toteuttaa salaojaremontti, koska:

  1. Vuoden suurin kosteusrasitus tulee keväällä sulamisvesien aikaan, joten on tärkeää saada salaojitus kuntoon ennen sitä. Salaojissa saattaa virrata jopa 250 000 litraa vettä vuodessa.
  2. Talvisin pihalla vietetään vähemmän aikaa, jolloin remontti ei häiritse niin paljon kuin kesälomien aikana. Lumi ja routainen maa suojaavat myös pihaa ja remontista jää vähemmän jälkiä maahan.
  3. Talviremontin jälkeen kaivuualueelle voidaan istuttaa uusi nurmikko heti uuden kasvukauden alettua keväällä. Kevät on nurmikolle hyvää kylvöaikaa, koska maa on kosteaa. Piha saadaan näin vehreäksi ja kauniiksi mahdollisia kesäjuhlia varten.
  4. Roudan sitoessa maa-ainesta perustusten viereinen kaivanto pysyy pienempänä, koska sen reunat eivät romahtele. Maaperä ei myöskään pöllyä läheskään niin paljoa kuin kesällä.
  5. Talvella remonttiaikoja ja kalustoa on enemmän vapaana, ja remontin voi saada hyvinkin nopealla toimitusajalla.

Miten salaojaremontti onnistuu talvella?

Vesivekin lanseeraama Kesäkone yhdistää kesä- ja talviremontin hyödyt. Routaisen maan kaivaminen on yleensä hitaampaa, mutta Kesäkoneen avulla maa sulatetaan perustusten ympäriltä. Muu piha-alue on roudan ja lumen alla suojassa.

Kesäkoneen avulla kaivuutyöt kestävät keskimäärin 3-4 päivää, koko remontti on ohi noin viikossa.

1. Lumet poistetaan seinustalta

2. Kesäkoneen sulatuskaapelit levitetään

3. Eristematto levitetään

4. Eristematto poistetaan noin vuorokauden kuluttua ja sulan maan kaivuutyö aloitetaan

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas