Miksi salaojaremontti kannattaa tehdä: 5 tärkeintä hyötyä

Salaojituksella on suuri merkitys talon ja sen asukkaiden elämässä – mutta usein se huomataan vasta silloin, kun salaojitus ei ole toiminut enää pitkään aikaan. Kokosimme viisi merkittävintä hyötyä, jotka ajoissa toteutettu salaojaremontti tuo tullessaan.

1. Salaojaremontti mahdollistaa talon hyvinvoinnin

Salaojat ovat katon ohella talon tärkein suoja ulkopäin tulevaa kosteutta vastaan. Jos salaojitus ei ole kunnossa, talon kivijalka on jatkuvasti märkä, ja sitä kautta kosteus nousee myös muihin talon rakenteisiin. Mikäli talon alapohjarakenteet eli talon seinät ja lattiat ehtivät vaurioitua, niiden korjaaminen onkin massiivinen operaatio ja tietysti kallis.

Nykyaikaisella salaojaremontilla talon kivijalka ja alarakenteet saadaan suojaan kosteudelta. Kun kivijalkaa vasten asennetaan perusmuurilevy, niin kivijalka pääsee tuulettumaan ja imeytynyt kosteus poistuu luonnollisesti.

2. Kuiva talo on asukkaille turvallinen

Ulkopäin tulevasta kosteudesta pikkuhiljaa syntyvät kosteusvauriot ovat juuri niitä, jotka aiheuttavat todennäköisimmin rakennuksiin sisäilmaongelmia, hometta tai muita mikrobikasvustoja. Huono sisäilma aiheuttaa asukkaille erilaisia oireita päänsärystä hengityselintulehduksiin, ja pitkään jatkuessaan altistus voi jopa puhkaista elinikäisen sairauden.

Asukkaiden hyvinvoinnin takaaminen on salaojaremontin tuomista hyödyistä ehdottomasti tärkein. Kun salaojaremontti tehdään ajoissa, kosteus ei ehdi aiheuttaa pysyviä vaurioita taloon eikä myöskään sitä kautta syntyviä terveysongelmia tarvitse pelätä. Oikein salaojitetussa talossa on turvallista asua.

3. Salaojaremontin ansiosta talon arvo nousee

Salaojaremonttiin panostaminen on järkevää myös taloudellisesti. Se on suora sijoitus talon arvoon ja ennen kaikkea helpottaa talon mahdollista myyntiä. Jos talon salaojitus ei ole kunnossa, valveutuneet ostajat voivat päätellä talossa olevan myös kosteusvaurion mahdollisuus, ja silloin ostopäätös on heille aikamoinen riski.

Salaojituksen päivittäminen ajan tasalle on merkki siitä, että talosta pidetään kokonaisvaltaisesti huolta. Laadukkaasti dokumentoitu salaojaremontin toteutus on myös valttikortti taloa myydessä.

4. Muutaman päivän salaojaremontti tuo vuosikymmenien hyödyt

Ammattilaisen tekemä ja hyvin suunniteltu salaojaremontti on valmis alle viikossa, parhaimmillaan jo kahdessa päivässä. Vaivan takia salaojaremontin teettämistä ei siis ainakaan kannata lykätä.

Huolellisesti tehdyn salaojaremontin ansiosta kivijalka pysyy kuivana ja talon elinkaari pitenee kerralla useita vuosikymmeniä – jopa 40 vuotta. Remontin jälkeen salaojien tarkistuskaivoihin on hyvä vilkaista säännöllisesti, ja jos salaojalinja on jostain syystä ajan saatossa tukkeutunut, se täytyy huuhdella auki.

5. Ajoissa toteutettu salaojaremontti tulee edullisimmaksi

Kuten muutkin talon tärkeät remontit, myös salaojaremontin saa tehtyä pienimmillä kustannuksilla, kun sen tekee ajallaan. Talon kivijalassa muhiva kosteus on vielä poistettavissa salaojaremontin aikaansaamalla tuulettuvuudella, mutta jos kosteus ehtii vaurioittaa myös muita rakenteita, niiden korjaaminen teettää enemmän tai vähemmän lisäkustannuksia.

Epäiletkö, että nyt saattaisi olla aika laittaa oman talosi salaojitukset kuntoon?

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas