Ohjautuvatko sadevedet pihamaallasi oikein?

Suomessa sataa tunnetusti paljon. Ilmaston muuttuessa ja talvien lämmetessä sade tulee yhä useammin vetenä. Siksi on tärkeää ohjata sadevedet tontilla oikein, etteivät ne rasita kodin rakenteita. Jos piha on lätäköillä pitkälle kevääseen ja varsinkin jos vesi seisoo kodin perustusten lähellä, tulisi hälytyskellojen soida. Keväällä on hyvä tehdä kierros pihalla ja tarkistaa seuraavat kohdat ennen kesän sadekuuroja:

1. Onko vesikourut ja syöksyt ehjät ja puhtaat?
Jos kouruihin tai sadevesikaivoihin on kertynyt roskia, puhdista ne. Samoin voit tarkistaa, onko kourun kaato riittävä; kaada ränniin pari litraa vettä ja varmista ettei se jää makaamaan kourun pohjalle. Vanhemmissa kiinteistöissä ei välttämättä ole maanalaista sadevesiviemäröintiä, silloin sadevedet tulee ohjata pintakourulla vähintään kolmen metrin päähän rakennuksesta ja ohjata esim. ojaan. Pääasia on, etteivät sadevedet pääse roiskumaan syöksyistä seinustan viereen.

2. Maanpinnan kaltevuus
Jotta sade- ja sulamisvedet eivät valuisi sokkelia vasten, tulee maan pinnan viettää poispäin rakennuksesta. Maanpinta muotoillaan vähintään 1:20 (5 cm metrin matkalla) kaltevaksi kolmen metrin etäisyydelle rakennuksesta poispäin.

3. Suojaa sokkeli
Kodin sokkeli eli kivijalka tulee suojata maaperän kosteudelta. Sokkelin vieressä ei tulisi olla kapillaarisia, hienojakoisia maa-aineksia, eli esim. hiekkaa tai multaa, jotka varastoivat ja johtavat kosteuden kodin rakenteita vasten. Kukkapenkit, nurmikko ja muut istutukset ovat seinustoilla riski, koska ne pitävät sokkelin kosteana. Vanhemmista kiinteistöistä yleensä puuttuu patolevy, jonka tehtävänä on suojata kivijalka kosteudelta.
Talvella lumia ei kannata kolata isoiksi nietoksiksi seinustoille, sulaessaaan ne valuttavat melkoiset vesimäärät perustuksille. Samoin katolta putoavat lumet lisäävät huomattavasti kosteusrasitusta.

4. Matalasokkelirakenne ja ns. valesokkelirakenne ovat riskirakenteita
Jos kiinteistössä on 60- ja 70-luvulla yleistynyt matala sokkelirakenne, on erityisen tärkeää huolehtia yllä olevista kohdista. Nykyään sokkelin korkeudeksi suositellaan vähintään 50 cm.

5. Kurkkaa salaojien tarkastuskaivoihin
Jos kiinteistössä on salaojien tarkastuskaivot, katso että vesi virtaa niissä. Nykymääräysten mukaan sadevesiä ei missään tapauksessa tule ohjata salaojajärjestelmään, mikä oli vielä 70-luvulla tavallista. Jos pihallasi näkyy huolestuttavia merkkejä, pyydä paikallinen asiantuntijamme tarkistamaan tilanne.

Vesivekin kuntotarkastus on helppo tapa varmistaa, että vedet ohjautuvat ja salaojat toimivat varmasti oikein. Lue lisää kuntotarkastuksesta:

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas