Viime talvena lumenpudottajia näkyi katoilla tiuhaan, ympäri Suomen. Ja monessa kiinteistössä samalla havaittiin, että katolla on puutteita putoamissuojauksessa. Lumenpudotus vaatii ehdottomasti asianmukaiset kiinnittäytymispisteet katolle.
Lumitilanne näkyi lumenpudotuksiin ja muihin katon huoltotöihin erikoistuneen PKMK-Palvelunkin kalenterissa, kiirettä riitti. Yritys palvelee sekä omakotiasiakkaita että taloyhtiötä ja muita suurkiinteistöjä. Lumenpudotus ei ole vaaratonta touhua, lumi ja jää tuovat jo sinällään vaativaan korkealla työskentelyyn omat lisäriskinsä.
– Katolle mennään aina turvallisuus edellä, asianmukaisesta kiinnittäytymisestä ei kiireessäkään tingitä. Isommissa kiinteistöissä on usein käytössä vaijerijärjestelmä ja nousukisko, omakotitaloissa turvaköysi kiinnitetään yleensä kattosiltaan, Mika Vanhanen PKMK-Palveluista kertoo.
Vesivekin kattosiltaa testataan VTT:n testeissä
Kattosilta turvaa liikkumisen katolla poikittaissuunnassa. Luokan 2 mukaan CE-merkityt ja asennetut kattosillat voivat toimia turvaköyden kiinnityspisteenä. Vesivekin kattosilta on valmistajan ohjeiden mukaisesti asennettuna luokan 2 mukainen, eli siihen voi turvallisesti kiinnittäytyä. Turvaköyden kiinnityshaan voi suoraan lukita koko sillan tai sivupuolan ympärille, mitään lisävarusteita ei tätä varten tarvita.
Vesivekin kattosilta on 350 mm leveä, ja sen lumenläpäisykyky on yli 50 %, eli sen karhennetulla pinnalla on vakaa astella talvisellakin kelillä. Pekka Uusitalo Vesivekin Orimattilan tehtaalta valottaa kattosillan ominaisuuksia ja kehitystyötä:
– Kattosillan rakenteen jäykkyys on suunniteltu siten, että mahdollisessa putoamistilanteessa silta joustaa hieman. Tämä vähentää oleellisesti sekä putoavaan henkilöön että katon rakenteisiin kohdistuvaa voimaa. Testaamme kattosiltaa, kuten muitakin tuotteitamme, jatkuvasti VTT:n testeillä.
Pudotuksessa vallitsevat voimat ovat hurjat, esimerkiksi satakiloinen henkilö voi muuttua 500-kiloiseksi jo puolen metrin äkkipysähdyksessä. 1,8 metrin matkalla voima kasvaa jo 2200 kiloon.
On selvä, että heppoiset rakenteet eivät kestä tällaisia nykäisyjä. Myös Pekka muistuttaa, että katolla huoltotöitä tekevien on hyvä varmistua kiinnityspisteiden turvallisuudesta.
– Kattosillan asennuksesta tulisi saada dokumentointi, josta käy ilmi luokka 2 mukainen asennus. Vain sellaista kattosiltaa voi turvallisesti käyttää kiinnittäytymiseen. Lisäksi luokka 2 tuotteita koskee lakisääteinen vuositarkastus.
Kiinteistön omistajan vastuu
Kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia, että katolla on asianmukaiset kulkutiet sekä kiinnittäytymispisteet. Silloin sekä talviset että kesäiset huoltoimenpiteet onnistuvat turvallisesti. Ajantasainen kattoturva säästää myös kiinteistön huoltokuluissa. Valitettavasti täkäläisten kattojen varustelussa on Vanhasen kokemuksen mukaan paljon parannettavaa.
– Uusissa ja remontoiduissa kiinteistöissä asiat alkavat jo olla mallillaan, mutta vanhoissa rakennuksissa kattoturva on usein pelottavan huonolla tolalla. On puolilahoja, puisia kattosiltoja, tai yksinkertaisesti ei ole mitään, mihin huoltotöitä tekevä voi kiinnittäytyä.
Silloin ei Vanhasen mukaan ole muuta tehtävissä kuin käyttää nostinta tai järjestää väliaikainen kiinnittäytyminen esimerkiksi katon yli rakennuksen toisella puolella olevaan kohteeseen. Tämä vie aina enemmän aikaa ja tietenkin rahaa.
– Jos kohteessa on puutteita kattoturvassa, pyrimme aina opastamaan omistajaa ja muistuttamaan vastuuasioista. Varsinkin talviolosuhteissa katolle nouseminen ilman kiinnittäytymistä on suorastaan itsetuhoista. Iso lumimassa ei tarvitse kuin pienen tärähdyksen kengän alla, niin se lähtee liukkaalta peltikatteelta alas kuin vesi hanhen niskasta. Siinä tulee lumen päällä oleva mieskin mukana, jos ei ole kiinnittäytynyt kunnolla, varottaa Vanhanen.