Pulipuli, kevät tuli, lumet suli…minne?

Saimme pitkästä aikaa nauttia kunnon talvesta lumikinoksineen. Talvinen maisema oli kaunis katsella, mutta aiheutti monelle omakotiasujalle myös huolia. Kestääkö katto lumikuorman, ovatko lumiesteet kunnossa, miten rännit ja salaojat vetävät? Tämä talvi oli hyvä muistutus siitä, että Suomessa on edelleen neljä vuodenaikaa ja kaikenlaisiin sääolosuhteisiin kannattaa varautua.

Kun puhutaan terveestä kodista ja puhtaasta sisäilmasta, on kodin ulkopuolisella kosteudenhallinnalla merkittävä rooli. Ulkopuolinen kosteudenhallinta tarkoittaa kiinteistön rakenteita ja järjestelmiä, jotka suojaavat rakennusta ulkoapäin tulevalta kosteudelta eli mm. sateelta, sulamisvesiltä, maaperän kosteudelta ja kondensiokosteudelta.

Nykyään runsaasti keskustelua herättävät home- ym. rakennevauriot ja niistä johtuvat sisäilmaongelmat ovat seurausta kosteuden jäämisestä väärään paikkaan ja liian pitkäksi aikaa. Kun katto, sadevesijärjestelmä sekä salaojitus toimivat, sateet, lumi, jää ja lämpötilanvaihtelut eivät pääse rasittamaan kodin rakenteita.

Kevään tarkistuslista

Painava lumimassa, edestakaisin sahaavat lämpötilat sekä sulamisvedet voivat olla kohtalokas yhdistelmä erityisesti vanhemmille kattorakenteille. Keväisin kannattaakin mahdollisuuksien mukaan käydä vintillä kurkkaamassa, näkyykö merkkejä vuodoista. Jos vesi valuu huonetiloihin asti, on jo todella kiire. Joskus vuodot ja ylimääräinen kosteus yläpohjassa voi oirehtia tunkkaisena hajuna huonetiloissa.

Keskikokoisen omakotitalon katolta voi runsaslumisen talven jälkeen tulla sulamisvesiä kymmeniä tuhansia litroja. Sadevesijärjestelmä ohjaa tämän vesimäärän oikein, niin että vedet eivät valu seinustoille. Tarkista, ettei kouruissa ole tukoksia tai reikiä ja ettei lumi- ja jääkuorma ole aiheuttanut vaurioita.

Salaojituksen tehtävänä on johtaa maaperän kosteus pois kodin alapohjarakenteiden läheltä. Kevät on riskialtista aikaa, kun kostea ja routiva piha voi aiheuttaa yllättäviäkin tulvia. Tänä keväänä kosteusrasitus on ollut erityisen suuri sulamisvesien takia. Jos piha on lätäköillä pitkälle kevääseen, ja varsinkin jos vesi seisoo perustusten vieressä, kannattaa salaojituksen kunto tarkistuttaa.