Pulipuli, kevät tuli, lumet suli…minne?

Kevät on kotitalon rakenteille koettelevaa aikaa. Talven lämpötilan vaihtelut ovat ehkä nakertaneet kivijalkaa ja heikentäneet katon vedenpitävyyttä. Kun sulamisvedet sitten humahtavat sekä ylhäältä että alhaalta kodin rakenteita vasten, voi kosteus päätyä vääriin paikkoihin.

Kun puhutaan terveestä kodista ja puhtaasta sisäilmasta, on kodin ulkopuolisella kosteudenhallinnalla merkittävä rooli. Ulkopuolinen kosteudenhallinta tarkoittaa kiinteistön rakenteita ja järjestelmiä, jotka suojaavat rakennusta ulkoapäin tulevalta kosteudelta eli mm. sateelta, sulamisvesiltä, maaperän kosteudelta ja kondensiokosteudelta.

Nykyään runsaasti keskustelua herättävät home- ym. rakennevauriot ja niistä johtuvat sisäilmaongelmat ovat seurausta kosteuden jäämisestä väärään paikkaan ja liian pitkäksi aikaa. Kun katto, sadevesijärjestelmä sekä salaojitus toimivat, sateet, lumi, jää ja lämpötilanvaihtelut eivät pääse rasittamaan kodin rakenteita.

Kevään tarkistuslista

Painava lumimassa, edestakaisin sahaavat lämpötilat sekä sulamisvedet voivat olla kohtalokas yhdistelmä erityisesti vanhemmille kattorakenteille. Keväisin kannattaakin mahdollisuuksien mukaan käydä vintillä kurkkaamassa, näkyykö merkkejä vuodoista. Jos vesi valuu huonetiloihin asti, on jo todella kiire. Joskus vuodot ja ylimääräinen kosteus yläpohjassa voi oirehtia tunkkaisena hajuna huonetiloissa.

Keskikokoisen omakotitalon katolta voi runsaslumisen talven jälkeen tulla sulamisvesiä kymmeniä tuhansia litroja. Sadevesijärjestelmä ohjaa tämän vesimäärän oikein, niin että vedet eivät valu seinustoille. Tarkista, ettei kouruissa ole tukoksia tai reikiä ja ettei lumi- ja jääkuorma ole aiheuttanut vaurioita.

Salaojituksen tehtävänä on johtaa maaperän kosteus pois kodin alapohjarakenteiden läheltä. Kevät on riskialtista aikaa, kun kostea ja routiva piha voi aiheuttaa yllättäviäkin tulvia. Jos piha on lätäköillä pitkälle kevääseen, ja varsinkin jos vesi seisoo perustusten vieressä, kannattaa salaojituksen kunto tarkistuttaa. Samoin sokkelin halkeamat, härmä ja maalipinnan hilseily ovat aina merkkejä ylimääräisestä kosteudesta.

kattoremontti

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas