Vesivekin hätäpoistumisluukku tuo turvaa parvekkeille

Kuten monen muunkin Vesivekin tuotteen, myös parvekkeen hätäpoistumisluukun kehitystyö on lähtenyt liikkeelle käytännön ongelmasta. Lahden seudulla tapahtui 90-luvulla traaginen tulipalo-onnettomuus, joka vaati nuoren ihmisen hengen. Kerrostalon parvekkeelle liekkejä karkuun paennutta nuorta ei saatu pelastettua tikasauton avulla, koska väärin pysäköidyt autot tukkivat pelastusreitin. Jotta vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin jatkossa, Vesivek Tuotteet Oy kehitti ja toi Suomen markkinoille parvekkeen hätäpoistumisluukun.

Vesivekin luukkua käytetään kohteissa, joissa parvekkeilta tarvitaan mahdollisimman turvallinen hätäpoistumistie. Se turvaa poistumisen asunnoista, joihin palokunnan tikasautoilla ei ole pääsyä, tikasauton tulo kestää kohtuuttoman kauan tai tikasauton tikkaat eivät ole riittävän pitkät. Hätäpoistumisluukkua suositellaan käytettäväksi kaikissa yli 4-kerroksisissa parvekkeellisissa rakennuksissa. Parvekkeen pohjan läpi poistuminen on erityisesti korkeissa rakennuksissa ja lasitetuilla parvekkeilla huomattavasti helpompi ja turvallisempi tapa kuin parvekkeen ulkopuoliset hätäpoistumisratkaisut.

Luukku asennetaan parvekkeen lattiaan, ja laskeutuminen alemmalle parvekkeelle tapahtuu avattavan tikkaan avulla. Kasattuna tikas jää luukun ylä- ja alakannen väliin. Parvekeluukku aukeaa vain ylhäältä alaspäin. Tikas sinetöidään rakennusvaiheessa asiattoman käytön ehkäisemiseksi ja sinetti uusitaan ja tikas tarkastetaan jokaisen käyttökerran jälkeen.

VTT:n testaama, EI60 tyyppihyväksytty

Vesivekin parvekkeen hätäpoistumisluukun huomattava tekninen etu on, että siihen on sisäänrakennettu tehdasvalmisteinen palokatko. Näin luukkuun ei asennusvaiheessa tarvitse lisätä mitään paloeristeitä. Vesivekin luukku on tyyppihyväksytty VTT:n kokeissa, ja sen on todettu läpäisevän EI60-paloluokkavaatimuksen. Eli se estää palon leviämisen vähintään 60 minuutin ajan.

Kooltaan 60 x 60 cm luukku sopii suoraan asennettaviksi monenvahvuisille parvekelaatoille, myös kaataville laatoille.

parveketuotteet