Kuntoarvio remonttipäätöksen tukena

Leena Finér , Joensuu

Leena Finérin vanha rintamamiestalo Joensuun Kanervalassa rakennettiin vuonna 1954. Vesivekin suorittama kuntoarvio vahvisti asukkaiden epäilyksen, että lähes seitsemänkymmentä vuotta palvellut konesaumakatto kaipasi remonttia.

– Katto oli niin vanha, että epäilin siinä olevan tuulettuvuusongelmia. Lisäksi rännit olivat jo aikansa eläneet ja vaativat remonttia. Siksi otin yhteyttä Vesivekiin ja pyysin kuntoarvion, Leena kertoo.

Raportti vahvisti epäilyksen tuulettuvuusongelmasta

Finérin talossa vintille on jälkikäteen rakennettu asuintilaa, mikä on tyypillistä tuon ajan rintamamiestalolle.  Rakentamattomaksi jääneeltä avovintiltä Leena pystyi itsekin toteamaan, että tuuletus ei ollut riittävä. Alkuperäisen konesaumakatteen alla ei luonnollisesti ollut aluskatetta eikä tuuletusrimoja, ja vintille kertyi kosteutta sekä talvisin jäätä. Rakennettuun ja eristettyyn yläpohjaan ei päässyt kuin katon kautta luukusta, ja sinne Leena ei itse ollut kurkannutkaan.

Kuntoarvion yhteydessä Vesivekin paikallinen asiantuntija tarkasti katteen ja sadevesijärjestelmän kunnon sekä tutki yläpohjan tilanteen kokonaisuudessaan. Tarkastuksesta koostettiin kirjallinen selvitys, jonka Leena kävi läpi yhdessä Vesivekin kattoasiantuntijan kanssa. Valokuvista Leena pystyi itsekin toteamaan yläpohjan kunnon. Kuntoraportti vahvisti epäilyksen, että yläpohjassa oli tuulettuvuusongelmaa, rakenteissa näkyi kosteuden aiheuttamaa muutosta. Vuosikymmenten lumi- ja jääkuormat olivat jättäneet myös katteeseen jälkensä.

– Ei raportissa varsinaisesti mitään yllätyksiä tullut, osasin epäilläkin, että tuon ikäisessä katossa on jo korjattavaa. Raportissa oli riittävästi informaatiota sekä kuvia, ja siitä pystyi toteamaan, mitä toimenpiteitä katto vaati, Leena kertoo.

Kun remontin kaikki yksityiskohdat oli tarkennettu ja varmistettu, tarjous lyötiin lukkoon.

Raportissa oli riittävästi informaatiota sekä kuvia, ja siitä pystyi toteamaan, mitä toimenpiteitä katto vaati.

Vesivekin Toni Nivanaho kävi raportin ja katon tilanteen läpi Leenan kanssa.

Yksi vastuutaho lisää luotettavuutta

Itse remontti käynnistyi telineiden pystyttämisellä. Ne toivat turvaa paitsi katolla toimiville asentajille myös pihapiirissä kulkeville asukkaille ja vierailijoille. Turvallisuus ja häiriöttömyys olivat olennaisessa osassa, sillä Finér työskenteli koko remontin ajan kotonaan etätöissä.

– Minkäänlaista häiriötä ei ollut. Muutenkin koko remontti hoitui hienosti. Vesivekin ammattilaiset toimivat rivakasti, eikä siinä montaa päivää mennyt. Kun telineet olivat kasassa, vanha katto purettiin ja uusi asennettiin tilalle parissa päivässä, Finér toteaa.

Kun katto oli valmis, Vesivekin pojat hoitivat vielä pienet viimeistelytyöt, purkivat telineet ja jättivät jälkeensä siistin pihan sekä komean uuden katon.

– Olemme aikaisemminkin tehneet Vesivekin kanssa yhteistyötä, ja olemme olleet tyytyväisiä. Aiemmat kokemukset vaikuttivat päätökseen myös nyt, ja työn sekä palvelun laatu vakuuttivat edelleen. Vesivek on suuri toimija, mutta palvelu on paikallista. Lisäksi koko projekti on yksissä käsissä, tuotteiden valmistuksesta toimitukseen ja asennukseen. Totta kai se lisää luotettavuutta, Finér kertoo.

– He tekivät jälleen hyvää työtä, Finér toteaa lopuksi.