Petsamonkadulla asennettiin lumiesteet varman päälle

Asunto Oy Petsamonkatu 14 , Tampere

Asunto Oy Petsamonkatu 14 on arkkitehti Schreckin suunnittelema vuonna 1956 valmistunut 12-kerroksinen taloyhtiö. Se sijaitsee perinteikkäällä ja taajaan asutulla Kalevan asuinalueella, kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta. Taloyhtiön alakerroksessa on myös liiketiloja, eli jalankulkijoita ja liikennettä ympäristössä riittää.

Petsamonkadun kiinteistön ympäristö on vilkkaasti liikennöity, joten lumiesteiltä vaaditaan paljon. Varma asennettiin aivan räystään reunaan turvallisuuden maksimoimiseksi.

Kiinteistössä on osin tasakatto huopakatteella, osassa rakennusta on pulpettikatto saumapeltikatteella. Lumiesteitä ei loivalla saumakatolla ollut. Tämän takia talvisin jouduttiin välillä asettamaan pihan puolelle varoituspuomeja katolta putoavan lumen ja jään takia. Joskus näillä kulkuteillä näkyikin jälkiä pudonneesta lumesta.

Alkuperäisen saumakatteen pinnoite oli vuosien mittaan hieman kulunut, ja se päätettiin huoltomaalata. Maalauksen myötä katteesta tuli niin liukas, että riski lumen ja jään putoamisesta tuli huomattavaksi. Taloyhtiön hallitus päätti hoitaa asian kuntoon.

Tarjous lumiesteiden asentamisesta saumakatteelle pyydettiin muutamalta yritykseltä, ja urakan toteuttajaksi valikoitui Vesivek. Vesivekin taloyhtiöpuolen asiantuntija Sami Järvenpää kävi tarkastamassa ja mittaamassa kohteen.

– Itse asiassa Vesivek oli ainoa, jolta tarjous tuli, hymähtää isännöitsijä Seppo Peltola.

Tarjousten vähyys saattoi johtua kohteen asennustyön vaativuudesta. Normaalisti käytössä oleva henkilönostinasennus ei Petsamonkadulla tullut kyseeseen; asennettavilla sivuilla oli autokatos sekä matala liikehuoneisto, joiden painorajoitukset estivät nosturin käytön. Vesivekillä työturvallisuuteen panostetaan ja joka kohteesta laaditaan tarkka työturvallisuussuunnitelma. Näin Petsamonkadunkin haastava kohde pystyttiin hoitamaan turvallisesti sekä aikataulussa.

– Halusimme lumiesteen, joka varmasti pitää lumet katolla ja jonka ali jää ei pääse. Vesivek olikin jo tuttu yritys minulle, hankin nimittäin aikaisempaan kotiini rännit Vesivekiltä, kertoo Petsamonkadun isännöitsijä Seppo Peltola.

Kiinteistöön asennettiin Varma-lumiesteet etelä- ja itälappeelle, eli Petsamonkadun sekä sisäpihalle menevän kulkuväylän suuntaisesti. Viime talven runsaat lumet osoittivat heti uusien lumiesteiden tarpeellisuuden.

– Kulkuteillä ei näkynyt mitään merkkejä katolta pudonneista lumi- tai jääkappaleista, joten aikaisempien talvien puomivirityksia ei enää tarvittu. Eli Varma-lumiesteet näyttävät täyttävän tehtävänsä – ja varmasti, toteaa Seppo tyytyväisenä.

Varma-lumiesteiden asennuksen jälkeen Seppo Peltola voi rauhallisin mielin odotella talven tuloa.