Pitääkö katon lumikuormaa keventää?

Kiinteistönomistajan vastuulla on seurata lumitilannetta ja pudottaa lunta katolta tarvittaessa. Kaikki kattorakenteet suunnitellaan rakentamismääräysten mukaisille lumikuormille eli asuinrakennuksissa ei ole riskiä katon varsinaisesta sortumisesta. Kinostuminen voi kuitenkin kasvattaa lumikuorman katolla paikallisesti niin suureksi, että lumikuormaa on syytä keventää katon näiltä osilta.

Seuraavissa tapauksissa lumenpudotusta katolta kannattaa harkita:

 • Lunta on kinostunut esimerkiksi jiirien kohdalle tai toiselle lappeelle poikkeuksellisen runsaasti, mikä kuormittaa kattoa epätasaisesti.
 • Lumiesteet eivät ole kunnossa, tai muutoin on vaara, että putoava lumi aiheuttaa vahinkoa.
 • Katolla oleva lumimassa voi jäätyä yhtenäiseksi massaksi. Mikäli lumiestettä on asennettu vähemmän kuin koko räystään pituudelle, tulee lumi joko katkaista lumiesteen kohdalta tai muuten vähentää lumikuormitusta.
 • Mikäli talotikasta ja lapetikasta ei ole suojattu lumiesteillä, on lumi katkaistava säännöllisesti tikkaiden molemmin puolin kuormituksen vähentämiseksi.
 • Lämpövuodot muodostavat räystäille jääpuikkoja ja suuren jääpadon, mikä voi aiheuttaa vuotoriskin tai pudotessaan rikkoa kattorakenteita.

Vaikuttaako sään lauhtuminen lumikuormaan?

Lumi on helpointa poistaa siinä vaiheessa, kun se ei ole vielä pakkaantunut tiiviiksi suojalumeksi. Lumen tiivistyminen suojasäällä ei sinällään lisää lumikuormaa katolla, lumi ei esimerkiksi sanottavasti ime ilman kosteutta itseensä.

Tilanne muuttuu, jos suojasää tuo mukanaan vesisateen. Lumimassa voi imeä itseensä jopa kymmenien millimetrien sademäärän, ennen kuin vesi alkaa virrata katolta alas. Kevättalvella lumen tiheys voi olla 200–300 kg/m3, joten länsirannikolla jo 50 cm kerros tiiviiksi pakkautunutta lunta voi olla lähellä suunnittelussa käytettyä peruslumikuorman arvoa. Lapissa vastaavaa tilannetta edustaa 80 sentin paksuinen lumikerros. Lumikuormien ajantasaista tilannetta ja varoituksia voi seurata täältä.

Kinostuvaa ja epätasaista lumikuormaa kannattaa seurata

Katon epäsymmetrisen muodon tai rakennuksen sijainnin takia lumi saattaa kinostua katolle hyvinkin epätasaisesti. Toispuoleiset lumikuormat tai epätavallisen suuret paikalliset kinokset kannattaa keventää, jotta rasitus jakautuisi katolla tasaisesti. Vaikka katon rakenteet kestäisivätkin painon, voivat paikalliset suuret kuormitukset vahingoittaa kattovarusteita tai aiheuttaa vuotoriskin.

Varsinkin jiirit, kattoikkunat ja läpiviennit kinostavat usein lunta, ja ne kannattaakin suojata lumiesteillä.

Ovatko lumiesteet kunnossa?

Kiinteistönomistajan on huolehdittava, etteivät putoava lumi ja jää aiheuta omaisuus- tai henkilövahinkoja. Varsinkin taloyhtiöissä ja taajama-alueilla hallituksen ja isännöitsijän huolellisuusvastuu on korostuneessa asemassa.

Lumiesteiden tulisi olla asennettuna koko lappeen mitalle, ja oikein kiinnitetyt, jotta ne tarjoavat kunnollisen suojan. Lumiesteen eteen räystäille kertyvä lumi ja jää kannattaa poistaa, jos se voi pudotessaan aiheuttaa vaaraa. Vesivekin Varma-lumieste pystytään asentamaan aivan räystään reunaan, jolloin tätä ongelmaa ei muodostu.

Tiili- ja huopakatteen karhealla pinnalla lumi sulaa paikoillensa, joten niiltä ei lunta tarvitse poistaa putoamisvaaran vuoksi. Kannattaa muistaa, että jos katto on vastikään pinnoitettu tai sen katemateriaali on vaihdettu, tai jos katolle on asennettu aurinkopaneeleita, lumet saattavat käyttäytyä katolla eri tavoin kuin ennen toimenpiteitä.

Yleinen virhe on asentaa vain sisäänkäyntien kohdalle lyhyet pätkälumiesteet, jolloin ne eivät suojaa riittävästi. Lumiesteet voivat vääntyä ja kiinnikkeet saattavat irrota vahingoittaen katetta.

Kiinnitä huomio lämpövuotoihin

Jos räystäillä on jääpuikkoja ja jäätä, se viittaa katon lämpövuotoihin. Lämpö sulattaa katolla olevaa lunta ja kylmälle räystäälle valuessaan vesi jäähtyy ja jäätyy. Räystäälle voi kasvaa hyvinkin painava jääpato, joka kerryttää sulamisvettä taakseen.

Kun vedenpaine jään alla muodostuu tarpeeksi suureksi, vesi hakeutuu katteessa olevista raoista ja rei’istä läpi. Pahimmassa tapauksessa vesi valuu yläpohjaan tai seinän väliin aiheuttaen kosteusvaurion. Kun kevätaurinko tarpeeksi lämmittää lapetta ja jääpato lähtee liikkeelle, se voi pudotessaan saada pahaa vahinkoa aikaan rakenteisiin ja pinnoitteeseen.

Mitä tulee huomioida lumenpudotuksessa:

 • Varminta on käyttää ammattilaisia
 • Huolehdi putoamissuojauksesta
 • Älä kolaa lunta pois kokonaan, jätä katteelle pieni suojaava kerros
 • Liiku katolla varovasti, ettet vaurioita katetta ja rakenteita
 • Varmista, ettei putoava lumi aiheuta vaaraa
 • Älä jätä suuria lumimääriä sulamaan sokkelia vasten

Muista huolellisuus katolla liikkuessasi!

Lumenpudotukseen tai sen tarpeellisuuden arviointiin on hyvä käyttää ammattilaista. Jos itse kiipeät katolle, muista huolehtia putoamissuojauksesta ja siitä, ettet katolla liikkuessasi vaurioita katetta. Käytä kunnollisia turvavaljaita, ja kiinnitä turvaköysi vain tarpeeksi kestävään kiinnityspisteeseen. Vesivekin lapetikkaat ja kattosillat ovat hyväksyttyjä turvaköyden kiinnityspisteitä.

Älä pyri poistamaan lumia katteen pintaan saakka, ettet vaurioita pinnoitetta tai kiinnityksiä. Varo varsinkin läpivientejä ja jiirejä. Poista lumi symmetrisesti lappeen molemmilta puolilta, ettei rakenne kuormitu toispuoleisesti. Ja mieti myös mitä teet pudottamasi lumelle. Suurta määrää ei kannata jättää sulamaan kotisi sokkelia vasten, se lisää perustusten kosteusrasitusta huomattavasti.

Myös rännien kunto on hyvä varmistaa ennen runsaan lumikuorman sulamista, etteivät sulamisvedet valu kotisi rakenteisiin. Jos epäilet lumiesteiden tai rännien kuntoa, pyydä kattoasiantuntijamme paikalle varmistamaan turvallinen keväänodotus.

Paikallinen asiakaspalvelu

Etelä-Savo

Tarmo Pääskyvuori

p. 044 734 9475

tarmo.paaskyvuori@vesivek.fi

Itä-Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso

Maksim Akkonen

p. 050 562 6982

maksim.akkonen@vesivek.fi

Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa

Jonas Sarkanen

p. 044 733 1125

jonas.sarkanen@vesivek.fi

Keski-Suomi

Niko Kovanen

p. 050 590 2145

niko.kovanen@vesivek.fi

Pirkanmaa, Kanta-Häme

Weeti Tero

p. 050 479 4448

weeti.tero@vesivek.fi

Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa

Juho Viitala

p. 044 737 9608

juho.viitala@vesivek.fi

Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala

Tarmo Pääskyvuori

p. 044 734 9475

tarmo.paaskyvuori@vesivek.fi

Pohjois-Pohjanmaa, Lappi

Hannu Hurtig

p. 040 921 1579

hannu.hurtig@vesivek.fi

Pohjois-Savo

Mikko Ylönen

p. 050 339 1536

mikko.ylonen@vesivek.fi

Satakunta

Tatu Rope

p. 044 491 4375

tatu.rope@vesivek.fi

Varsinais-Suomi

Petri Eerikäinen

p. 044 712 0534

petri.eerikainen@vesivek.fi

Lataa ränni- ja kattoturvaopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi ränni- tai kattoturvaremonttia.

 Lataa ränni- ja kattoturvaopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!