Kasvusto ja tummentumat sokkelissa

Sokkeliin, eli talon kivijalkaan saattaa toisinaan muodostua kasvustoa, tummentumia tai kalkkihärmää. Myös maali voi alkaa hilseilemään. Terve kivijalka pysyy puhtaana, eikä vaadi varsinaista huoltoa. Sokkeliin kuulumattoman kasvuston tunnistaa helpoiten värimuutoksista kivijalan pinnassa. Se on yleensä suora merkki kosteudesta kivijalassa.

Mistä kasvusto ja tummentumat sokkelissa johtuvat?

Kivijalan kasvusto, tummentumat ja kalkkihärmä ovat merkkejä kosteudesta. Kosteus houkuttelee kasvustoa ja se kiinnittyy tiukasti sokkelin rakenteisiin. Kasvusto alkaa myös käyttämään sokkelin kalkkia ja mineraaleja ravintonaan, joka rapauttaa sokkelia entisestään.

Kasvusto, tummentumat, kalkkihärmä ja maalin hilseily kertoo lähes poikkeuksetta toimimattomasta salaojajärjestelmästä, joka ei estä kosteuden poistumista talon ympäristöstä riittävän tehokkaasti. Ennen 2000-lukua rakennetuissa taloissa salaojien käyttöikä on keskimäärin noin 30-40 vuotta.

Mitä oireista voi seurata?

Sokkelin pinnassa oleva kasvusto on hyvin haitallista talon rakenteille. Kasvusto tukkii mm. ulkovuoren ilmareiät, jolloin kivijalka alkaa haisemaan. Tällöin kosteus jää muhimaan rakenteisiin puutteellisen tuuletuksen seurauksena ja rakenteet lahoavat entistä nopeammin.

Pitkään vaikuttaessa kosteus leviää kivijalasta talon muihin rakenteisiin ja aiheuttaa erilaisia vaurioita niin rakenteille kuin huoneilmalle. Tämä nostaa riskiä home- ja sienikasvustojen synnylle. Home- ja sienikasvustot voivat olla hyvin haitallisia terveydelle ja sairastuttaa kodissa asujat.

Kosteusvaurioiden korjaaminen voi muodostua hyvin kalliiksi tai jopa mahdottomaksi, jos niihin ei puututa ajoissa. Kosteuden aiheuttamien oireiden havaitseminen hyvissä ajoin on paras keino suojata koti ja pidentää sen elinkaarta.

Miten ongelmat korjataan?

1. Ensimmäinen askel oireiden poistamiseksi on selvittää oireide ja vaurioiden laajuus.

Tämän saat helpoiten selville varaamalla Vesivekin maksuttoman kuntotarkastuksen, jossa pihamaasi sekä kivijalan kunto selvitetään tarkasti.

Käynnin päätteeksi saat kuntoraportin, jossa saat tarkastuksen tulokset kirjallisena sekä esiin nousseet riskit. Voit myös pyytää tarjouksen salaoja- tai sadevesiremontista, mikäli sille todetaan tarve.

2. Ratkaisuna salaoja- ja sadevesiremontti

Jos kyseessä on 1980-luvulla tai sitä ennen rakennettu talo, on salaojajärjestelmät niissä usein puutteelliset. Salaojaremontissa sokkeli suojataan, taloon asennetaan nykyaikainen salaojajärjestelmä, asennetaan toimiva sadevesijärjestelmä, huolehditaan routa- ja kosteuseristämisestä sekä varmistetaan maan muotoilut ja kallistukset.

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas