Pientalon rännien puhdistus ja huolto

Tukkeutuneet kattorännit voivat aiheuttaa huomattavia vesivahinkoja pientaloissa. Vakuutus ei korvaa puhdistamisen ja muun huollon laiminlyönnistä johtuva vahinkoa. Kosteusvaurion riskin lisäksi ränneihin liittyy lisäksi myös esteettinen puoli: katse kiinnittyy harmillisen usein likaisiin, raidallisiin ränneihin. Noki, siitepöly, pihka ja muu lika voi tarttua pintaan niin tiukasti, ettei pelkkä vedellä suihkuttaminen riitä. Mikä siis neuvoksi?

Rännien pesu

Jos kevyt huuhtelu ei riitä rännien puhdistamiseksi, pesuaineena voi käyttää esimerkiksi Panssaripesua tai Peltipesua. Hyviksi todettuja puhdistusaineita ovat myös biohajoavat Universal Stone sekä Wurthin Pineline.

Toimi näin: levitä pesuaineet kourujen pinnalle ja hinkkaa puhtaaksi sienellä tai harjalla. Tämän jälkeen huuhtele rännit runsaalla vedellä ennen kuin lika ehtii kuivaa uudestaan pintaan kiinni.

Varo kourujen ruostumista!

Räystäskourujen pesussa on mahdollista käyttää myös auton liuotinpesuainetta – mutta niitä tulee muistaa laimentaa tarpeeksi. Yleensäkin tulee välttää liian emäksisiä aineita tai vahvoja happoja, koska ne saattavat vaurioittaa kourujen pinnoitetta. Mikäli pinnoite on syöpynyt jollain tavalla, se imee itseensä likaa vieläkin tiukemmin ja saattaa altistaa kourut ruostumiselle.

Rännejä puhdistettaessa turvallisuus on luonnollisesti ykkösasia. Muista käyttää tukevia tikkaita sekä suojakäsineitä ja -laseja työssä.

Varmista riittävä kaato

Samalla kun puhdistat rännejä, voit tarkistaa niiden kunnon muutenkin. Poista kouruihin ja rännikaivoihin mahdollisesti kertyneet lehdet ja neulaset. Jos näet ruostejälkiä tai suoranaisia reikiä, se on merkki, että kourut ovat tulleet tiensä päähän.

Kiinnitä erityistä huomiota saumojen tiiviyteen. Muista samalla tarkistaa, onko kourun kaato riittävä: kaada ränniin pari litraa vettä ja varmista, ettei se jää makaamaan kourun pohjalle.

Rännit tulisi puhdistaa biopohjaisesta aineksesta kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Ohjaa sadevesiä hallitusti

Omakotitalon katolta voi valua sade- ja sulamisvesiä 150 000 litraa/vuosi. Kannattaa siis tarkistaa, että syöksytorvet ohjaavat ränneistä tulevan veden rännikaivoihin, eikä vesi roisku seiniä vasten. Sade- ja sulamisvesi tulee ohjata hallitusti pois rakennuksen viereltä, nykyohjeiden mukaan vähintään kolmen metrin päähän.

On hyvä huomioida, että vanhemmissa kiinteistöissä ei yleensä ole maan alle asennettuna umpiputkijärjestelmää. Tällöin vesi voidaan ohjata kauemmas kiinteistöstä pintavesikourulla ja imeyttää vasta siellä maaperään (tai ohjata ojaan).

Milloin on uusien rännien aika?

Jos rännien kunto mietityttää, pyydä paikalle Vesivekin asiantuntija. Hän tarkistaa sadevesijärjestelmän toimivuuden veloituksetta.

Ja jos haluat kokonaan eroon raidallisista ränneistä, pyydä tarjous Vesivekin Arvo-kouruista. Polttomaalatusta alumiinista valmistettu Arvo on markkinoiden ainoa raidoittumaton, saumaton ja ruostumaton ränni (puhkiruostumattomuustakuu 60 vuotta).

rännit

Lataa pientalon huolto-opas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Teimme omakotiasujan avuksi oppaan, johon kokosimme kiinteistön yleisimpiä huolto- ja tarkastustoimenpiteitä.

Lataa opas