Kourujen puhdistus ja huolto

Katon huoltotöitä tehdessä katse kiinnittyy usein likaisiin, raidallisiin ränneihin. Noki, siitepöly, pihka ja muu lika voi tarttua pintaan niin tiukasti ettei pelkkä vedellä suihkuttaminen riitä.

Jos kevyt huuhtelu ei riitä rännien puhdistamiseksi, pesuaineena voi käyttää esimerkiksi Panssaripesua tai Peltipesua. Hyviksi todettuja puhdistusaineita ovat myös biohajoavat Universal Stone sekä Wurthin Pineline. Pesuaineet levitetään kourujen pinnalle ja hinkataan puhtaaksi sienellä tai harjalla. Huuhtele rännit runsaalla vedellä ennen kuin lika kuivaa uudestaan pintaan kiinni.

Jotkut käyttävät myös auton liotinpesuaineita, niitä tulee kuitenkin laimentaa tarpeeksi. Yleensäkin tulee välttää liian emäksisiä aineita tai vahvoja happoja, koska ne saattavat vaurioittaa kourujen pinnoitetta. Nahkea ja syöpynyt pinta imee itseensä lian vieläkin tiukemmin ja saattaa altistaa kourut ruostumiselle.

Muista turvallisuus rännejä puhdistaessasi! Käytä tukevia tikkaita sekä suojakäsineitä ja -laseja.

Jos haluat kokonaan eroon raidallisista ränneistä, pyydä tarjous Vesivekin Arvo-kouruista.

Vetäähän rännit ja syöksyt?

Samalla kun puhdistat rännejä, voit tarkistaa niiden kunnon muutoinkin. Poista kouruihin ja rännikaivoihin mahdollisesti kertyneet lehdet ja neulaset. Jos näet ruostejälkiä tai suoranaisia reikiä, se on merkki, että kourut ovat tulleet tiensä päähän. Samoin voit tarkistaa onko kourun kaato riittävä; kaada ränniin pari litraa vettä ja varmista ettei se jää makaamaan kourun pohjalle.

Tarkista myös, että syöksytorvet ohjaavat ränneistä tulevan veden rännikaivoihin, eikä vesi roisku seiniä vasten. Omakotitalon katolta voi valua sade- ja sulamisvesiä 150 000 litraa / vuosi. Tämä vesimäärä tulee ohjata hallitusti pois rakennuksen viereltä, nykyohjeiden mukaan vähintään 3 metrin päähän. Vanhemmissa kiinteistöissä ei yleensä ole asennettuna maan alle umpiputkijärjestelmää. Tällöin vesi voidaan ohjata kauemmas kiinteistöstä pintavesikourulla ja imeytetään vasta siellä maaperään tai ohjataan ojaan.