Muurahaisia sisällä ja miten ne liittyvät talon kosteuteen?

Sisällä vipeltävät muurahaiset ovat usein kiusallinen vaiva kodissa. Tyypillisesti sisään tulevat muurahaiset ovat sokerimuurahaisia eli mauriaisia. Sokerimuurahaiset ovat väriltään mustia ja pituudeltaan noin 4 mm.

Vaikka nämä muurahaiset ovat itsessään vaarattomia ihmiselle, niin harva kuitenkaan tietää niiden kertovat yleensä paljon vakavammasta ongelmasta. Nimittäin haitallisesta talon kosteudesta.

Miten muurahaiset tulevat sisälle?

Sokerimuurahaiset päätyvät sisälle useimmiten talon rakenteissa olevien halkeamien kautta etsiessään makeaa ravintoa.  Ravinnokseen sokerimuurahaiset käyttävät kaikkea makeaa, kuten ruuantähteitä, mutta myös sienirihmastojen erittämää makeaa eritettä.

Jos muurahaiset eivät häviä talven myötä, on syynä usein muurahaisten rakentama pesä talon rakenteisiin. Tällöin rakenteissa on todennäköisesti kosteutta, sillä muurahaiset vaativat kosteutta elääkseen. Muurahaiset viihtyvät erinomaisesti erilaisissa kosteus- ja lahovauriokohdissa, joissa ne pesivät hyödyntäen puun sokeria ravinnokseen käyttäviä sienirihmastoja.

Muurahaiset viihtyvät erinomaisesti erilaisissa kosteus- ja lahovauriokohdissa.

Onko muurahaisista haittaa sisätiloissa?

Sokerimuurahaiset ovat vaarattomia, mutta sisälle voi päätyä myös hieman suurempikokoisia mustamuurahaisia tai jopa hevosmuurahaisia.

Hevosmuurahaiset ovat yleensä vanhojen rakennusten, kuten hirsirakennusten ja puutalojen vieras, jotka viihtyvät lahoissa rakenteissa. Ne eivät varsinaisesti syö puuta, mutta hyödyntävät pehmeän puun ja jyrsivät sitä tehdessään sinne pesiä. Hevosmuurahaisten harrastama puun jyrsiminen voi olla hyvin haitallista, etenkin jos ne kohdistuvat rakennuksen kantaviin rakenteisiin.

Pitkään jatkuva muurahaisongelma on usein merkki kosteuden pääsystä perustuksiin, ja kannattaa siksi ottaa vakavasti. Jos kosteus saa muhia alapohjarakenteissa pitkään, se voi levitä talon muihin rakenteisiin. Tällöin vaurioiden korjaaminen tulee kalliimmaksi, ja laho- sekä homekasvustot voivat aiheuttaa jopa sisäilma- ja terveysongelmia.

Miten muurahaisongelma ratkaistaan?

Muurahaisongelman poistoon tarjotaan paljon erilaisia ratkaisuja. Tyypilliset neuvot liittyvät niiden torjuntaan erilaisin myrkyin tai rakentamalla kotikonstein erilaisia houkuttimia. Muurahaisten kulkureiteille voi ripotella mm.

  • hiivaa tai ruokasoodaa
  • pippuria, valkosipulijauhetta tai kanelijauhetta
  • viinietikkaa tai sitruunamehua
  • liitua tai liitujauhetta
  • märkiä kahvinpuruja.

Jos varsinainen ongelma on kuitenkin rakenteissa muhiva kosteus, tulee alkusyy korjata ensimmäisenä.

Miten rakenteet kuivataan?

1. Ensimmäinen askel on paikantaa mahdollinen kosteus ja selvittää mistä se johtuu.

Tämän saat helpoiten selville varaamalla Vesivekin maksuttoman kuntotarkastuksen, jossa pihamaasi sekä sokkelin kunto selvitetään tarkasti.

Käynnin päätteeksi saat kuntoraportin, jossa kuvataan tarkastuksessa tehdyt toimenpiteet ja esiin nousseet riskit.

2. Ratkaisuna salaojaremontti

Nykyiset salaojitusta koskevat rakennusmääräykset ovat vuodelta 1999. Tätä ennen tehdyt salaojat vanhenevat keskimäärin 30−40 vuodessa. Eli 90-luvulla tai aikaisemmin rakennettu salaojajärjestelmä on hyvin todennäköisesti puutteellinen tai elinkaarensa päässä. Lue lisää Vesivek-salaojaremontista.

Kun kodin alapohjarakenteet saadaan kuiviksi salaojaremontin myötä, muurahaisongelma hyvin todennäköisesti häviää aikaa myöten. Muurahaiset eivät elä kauaa kuivissa olosuhteissa.

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas