Sään vaihtelut rasittavat kattoa

Jos nykyiset vaihtelevat säätilat rankkasateineen ja loskaisine talvineen välillä rasittavat ihmismieltä, niin vähintään yhtä paljon ne rasittavat myös kodin rakenteita. Varsinkin vesikatto kodin ylimpänä suojana saattaa joutua melkoiseen testiin. Katon rakenteen, materiaalien laadun ja myös huollon merkitys nousee tulevaisuudessa arvoon arvaamattomaan.

Vuotoriski kasvaa sademäärien myötä

On ennustettu että kokonaissademäärä kasvaa lähivuosikymmenten aikana Suomessa 10–20 prosenttia. Usein kesäsateet tulevat rankkoina kuuroina. Siksi katon vesitiiviyteen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Useimmiten katto alkaa vuotamaan läpivientien kohdalta. Jos esimerkiksi savupiippua, ilmastointiputkia, antennia sekä kattoikkunoita ja -luukkuja ei ole tiivistetty kunnolla juurestaan, vesi löytää tiensä katteen läpi yläpohjaan ja kattorakenteisiin. Myös jiirien sekä kiinnikkeiden kohtia kannattaa tarkkailla vintillä käydessä.

Piipun ja tuuletusputken juuret ovat tiivistämättä, kosteus on päässyt rakenteisiin ja eristeisiin.

Vesivekin tuotekehityksessä on etsitty optimaaliset ratkaisut läpivientien sekä viimeistelypeltien tiiviyteen sekä sadeveden ohjaukseen. Sisäjiiriratkaisumme on normaalia jiiripeltiä jyrkempi, jolloin suurikin vesimäärä ohjautuu oikein. Tiiviys sekä myös lämpölaajeneminen on huomioitu jiiripellin profiilissa.

Rankat sadekuurot vaativat myös sadevesijärjestelmältä paljon. Jos kourujen vedenjohdatuskyky ei riitä tai ne ovat tukossa, vesi päätyy kodin seinustoille. Alumiininen Arvo-kouru on suunniteltu johtamaan suuretkin vesimassat oikein. Lisäksi alumiini materiaalina on ruostumaton, joten kestävämpää kourua ei markkinoilta löydy.

Talven sahaavat lämpötilat ovat vanhalle katolle myrkkyä

Moni muistelee kaiholla entisajan talvikelejä, jolloin lunta riitti ja pakkanen paukkui. Niistä saadaan nykyään ja varsinkin tulevaisuudessa nauttia entistä harvemmin. Talven sateet tulevat yhä useammin vesisateina, ja pitkien pakkasjaksojen sijaan lämpötilat heiluvat nollan molemmin puolin. Vesisateella kosteus saattaa pesiytyä esimerkiksi katteen saumoihin tai ruuvien tiivisteisiin. Jäätyessään kosteus laajenee ja ”pumppaa” ruuveja sekä saumoja ylöspäin. Tämä luonnollisesti lisää vuotoriskiä.

Aikaisemmin katteen kiinnitykseen käytettiin kateruuvien sijaan usein nauloja.

Vesivek käyttää kattoremonteissaan KINGI®-kateruuvia, jonka vuotamattomuustakuu on peräti 30 vuotta. Poikkiruostumattomuustakuu on 50 vuotta eli se on ainoa kateruuvi, joka kestää yhtä kauan kuin parhaat teräskatteetkin. Niinhän sen kuuluu ollakin, mitäpä iloa on katteen pitkästä takuusta, jos ruuvit pettävät aikaisemmin.

Pakkasen ja plussakelien vaihtelut aiheuttavat lämpölaajenemista myös itse katemateriaalissa. Mitä huonommassa ja huokoisemmassa kunnossa katon pinnoite on, sitä enemmän kosteus ja pakkanen pääsevät vaurioittamaan katetta. Tiili ja mineriitti pakkasrapautuu, huopa haperoituu ja pelti ruostuu. Vesivekin peltikatteet profiloidaan SSAB:n Mattanova-pinnoitetusta teräksestä. MattaNova on suunniteltu pohjoisiin sääolosuhteisiin ja kestää hyvin lämpötilavaihteluja sekä UV-säteilyä.

Kondensio on tuttu vieras vintillä

Lämpötilojen vaihtelu plussan ja pakkasen puolella synnyttää myös kondensiokosteutta yläpohjaan. Laadukas ja oikein asennettu aluskate sekä riittävä tuulettuvuus ovat aseet kondensiokosteuden torjumiseksi. Vesivekin Divoroll Pro -aluskate sekä tuplatuuletusrakenne takaavat, että kondensiokosteus pääsee haihtumaan ulkoilmaan eikä valu kattorakenteisiin. Divoroll Pro on ainoa hengittävä aluskate, jolla on valmistajan 30 vuoden takuu.

Jos vintillä on kostea ja tunkkainen haju, se viittaa riittämättömään tuuletukseen.

Kostea talvisää on otollinen ympäristö homeelle

Nykytalvina ulkoilman suhteellinen kosteus on korkeampi kuin aikaisemmin ja kuivattavia pakkasjaksoja on vähemmän. Olosuhteet ovat siten otollisemmat homeen ja muiden kasvustojen syntymiselle. Tätä edesauttaa myös pilvisyyden lisääntyminen, kun auringonvalon kosteutta haihduttava vaikutus vähenee. Otollisin ympäristö homeen muodostumiselle syntyy, kun ilmankosteus on yli 85 % ja lämpötila alle 10 astetta.

Vesivek on ensimmäisenä toimijana ottanut remonteissaan käyttöön puutavaran, joka on käsitelty vesiohenteisella ja 100 % energiakierrätettävällä puunsuoja-aineella. Näin katon alla ei muhi home- tai muut kasvustot.

Huolehdi katostasi

Katon kuntoa on kannattaa seurata ja tarkastaa se säännöllisesti. Muista kiivetä myös vintille, mahdolliset vuotokohdat ja tuulettuvuuden ongelmat on havaittavissa parhaiten sieltä käsin. Huolehdi myös rännien säännöllisestä tarkastamisesta ja puhdistamisesta.

Jos löydät merkkejä vuodoista tai puutteista, ota yhteys paikalliseen kattoasiantuntijaamme. Hän tulee arvioimaan katon kunnon ja tekee tarkastuksesta halutessasi kirjallisen raportin, veloituksetta.

kattoremontti

Lataa kattoremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi kattoremonttia.

Lataa opas