Talo on kuin vene, perustuksiltaan veden ja kosteuden ympäröimä – Siksi sen tulee olla vedenpitävä

Nyt jo eläkepäivistä nauttiva rakennusmestari Alpi Ikäheimonen toimi 10 vuotta työmaamestarina ja lähes 30 vuotta vahinkotarkastajana vakuutusyhtiön palveluksessa. Hän on myös piirtänyt kymmeniä omakotitaloja ja valvonut monia rakennustyömaita. Eli miehellä on kokemusta ja näkemystä suomalaisesta rakentamisesta sekä vakuutusyhtiön pöydän takaa että itse työmailta.

Kuinka paljon vakuutusyhtiöön tulee korvaushakemuksia liittyen salaojiin ja maaperän kosteuden aiheuttamiin vahinkoihin? – Kyllähän niitä tuli, varsinkin keväisin, kun sulamisvedet olivat esimerkiksi valuneet kellariin ja tehneet tuhojaan rakenteisiin.

Miten vakuutukset kattavat nämä vahingot?

– Lähtökohtaisesti mitään maasta tulevan kosteuden aiheuttamaa vahinkoa ei korvata. Perustusten pitäisi aina olla niin hyvin vesieristetyt, että kosteus ei pääse imeytymään sokkelin läpi itse rakenteisiin. Jos näin käy, se on rakennusvirhe.

Entä niin sanottu valesokkeli, miten vakuutusyhtiössä suhtaudutaan niiden aiheuttamiin kosteusongelmiin? Sehän oli aikanaan rakennusmääräysten mukainen rakenne, mutta nykyään luokitellaan riskirakenteeksi?

– Valesokkeleissa maanpinta on usein niin korkealla, että kosteus pääsee nousemaan alajuoksuihin. Mutta niissäkin tulisi olla kunnollinen vesieriste. Jos ja kun eriste on puutteellinen tai kuluu aikaa myöten, vakuutus ei korvaa vahinkoa. Usein kosteusongelmia syntyy myös vanhoihin rintamamiestaloihin, joiden kellarikerrokseen remontoidaan asuintilaa. Kun tilat pinnoitetaan, laitetaan tapetit ja muovimatot, kosteus alkaakin kertyä pintojen alle ja tekee tuhojaan. Eli salaojituksen ja kellarin ulkoseinien vesieristyksen pitäisi ehdottomasti olla kunnossa ennen kuin tällaisiin sisäremontteihin ryhdytään.

Mitä vinkkejä antaisit omakotiasujille salaojitukseen liittyen?

– Jos yhtään epäilee salaojien kuntoa, kannattaa tilata perustusten kosteusmittaus. Ja salaojitus tulee antaa ammattilaisten tehtäväksi, pitävän vedeneristyksen tekeminen on tarkkaa työtä. Ja se voidaan pilata vielä salaojien ja kellarin kaivannon täyttötyövaiheessakin, jos sitä ei tehdä oikein.

– Voisi sanoa, että talo on niin kuin vene, pohjastaan veden ympäröimä. Niin kuin veneen, kodinkin tulee olla täysin pitävä pohjastaan, muutoin vesi tekee tuhojaan.

salaojat