Mitä jos salaojaputket ovat tukkeutuneet?

Tukkeutuneen salaojaputken oireita ovat muun muassa tummentumat sokkelissa, veden ja lammikoiden kertyminen seinien vierustoille, sokkelin hilseily sekä mahdollinen kasvusto. Oireet viestivät siis kosteudesta talon kivijalassa. Salaojaputkien ollesa tukossa vesi ei ohjaudu muualle, vaan kerääntyy kivijalkaa vasten. Kosteus voi vaurioittaa asuntoa jopa pysyvästi, jos kosteus pääsee leviämään kivijalasta talon muihin rakenteisiin.

Miksi salaojaputket tukkeutuvat?

Vanhat salaojaputket ovat usein tukkeutuneet tai rikkoutuneet. Tämä johtuu maan painumisesta sekä juurikasvustojen kertymisestä putkistoihin. Yksi tähän johtanut syy on vanhan tavan mukaan tehdyt salaojajärjestelmät, jotka eivät ole kestäneet aikaa ja muutoksia maaperässä.

Menneinä vuosikymmeninä käytetyt salaojaputket valmistettiin tyypillisesti tiilestä sekä nykyisiä vaatimuksia pehmeämmästä muovista. Myös putkien halkaisija oli kapeampi. Näiden tyypillisesti ennen 2000-lukua rakennettujen salaojaputkien käyttöikä on noin 30-40 vuotta. (Rakennustietosäätiö, KH 90-00403). Nykyaikaiset salaojaputket ovat vahvaa muovia, jotka eivät tukkeudu tai rikkoudu yhtä helposti.

Mitä tukkeutuneista salaojaputkista voi seurata?

Jos salaojaputket ovat tukkeutuneet tai rikkoutuneet, eikä sokkelia ole suojattu asianmukaisesti, pääsee kosteus sisälle rakenteisiin ja eristyksiin tekemään tuhojaan. Pitkään vaikuttaessa kosteus aiheuttaa erilaisia vaurioita niin rakenteille kuin huoneilmalle. Kosteus lahottaa rakenteita sekä nostaa riskiä home- ja sienikasvustojen synnylle. Home- ja sienikasvustot voivat olla hyvin haitallisia terveydelle ja sairastuttaa kodissa asujat.

Kosteusvaurioiden korjaaminen voi muodostua hyvin kalliiksi tai jopa mahdottomaksi, jos niihin ei puututa ajoissa. Kosteuden aiheuttamien oireiden havaitseminen hyvissä ajoin ja niihin puuttuminen on paras keino suojata koti ja pidentää sen elinkaarta.

Ongelmien korjaus

1. Ensimmäinen askel oireen poistamiseksi on selvittää, onko talon perustuksissa kosteutta sekä selvittää vaurioiden suuruus. Tämän saat helpoiten selville varaamalla Vesivekin maksuttoman kuntotarkastuksen, jossa pihamaasi ja talosi kivijalan kunto selvitetään tarkasti.

Käynnin päätteeksi saat kuntoraportin, jossa kuvataan tarkastuksessa tehdyt toimenpiteet ja esiin nousseet riskit. Saat myös halutessasi kiinteähintaisen tarjouksen, mikäli korjaustarpeita ilmenee.

2. Ratkaisuna salaoja- ja sadevesiremontti

Jos kyseessä on 1980-luvulla tai sitä ennen rakennettu talo, on salaojajärjestelmät niissä usein puutteelliset. Salaojaremontissa sokkeli suojataan, asennetaan nykyaikainen salaojajärjestelmä, asennetaan toimiva sadevesijärjestelmä, huolehditaan routa- ja kosteuseristämisestä sekä varmistetaan maan muotoilut ja kallistukset.

salaojat

Lataa salaojaremonttiopas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Tähän oppaaseen olemme koonneet vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita ehkä punnitset suunnitellessasi kotisi salaojaremonttia.

Lataa opas