Rakennusammattilaisen vinkit kattoremonttiin

Kent Jensen , Kirkkonummi
Vesivek Kent Jensen

Kun Kent Jensen päätti muuttaa perheineen asumaan isoisänsä rakentamaan taloon Luomaan, Kirkkonummen kylään, hän tiesi, että edessä olisi mittava työmaa. Taloon ei oltu tehty remonttia 40 vuoteen, myös katto oli alkuperäinen varttikatto.

-Minä ajattelen, että samoin kuin ihmiselläkin pitää pää ja jalat olla kuivana, samoin on talolle tärkeintä, että katto ja perustus on kunnossa. Siksi kävin heti tarkastamassa katon, vintillä olevat ämpärit nimittäin hieman huolestuttivat. Varttikatto oli kiinnitetty nauloilla ja muutamat kiinnityskohdat vuotivat, mutta mitään pahempaa vauriota ei onneksi ollut tapahtunut. Aluskatettakaan ei katolla ollut, isoisä oli tarkan markan miehenä päättänyt säästää siinä kohdassa.

Kent osasi arvioida talon kunnon ammattilaisen silmin, koska on koulutukseltaan rakennusmestari. Hän työskentelee NCC:llä kattovastaavana ja johtaa tällä hetkellä 7000 kattoneliön saneerausprojektia. Ennen rakennusmestariksi valmistumistaan hän urakoi itse katolla oman kattosaneerausfirman puitteissa, mutta vakavan työtapaturman jälkeen kattohommat oli pakko vaihtaa koulunpenkkiin.

Luomaan muuton jälkeen Jensenin perhe on asunut melkoisen remonttityömaan keskellä. Pihamaa on myllätty kokonaan, terassi purettu ja salaojitukset paranneltu. Ja sitten oli kattoremontin vuoro. Vesivek oli nimenä tuttu Kentille, ja hän otti yhteyttä Nurmijärven toimipisteeseen.

-Kyllähän minä suurin piirtein tiesin missä hinnoissa liikutaan, ja oikeastaan olin jo mielessäni päätöksen tehnyt. Minulle laatu kuitenkin on se ratkaiseva tekijä. Laatu on laaja käsite, ja sen alle mahtuu monta osatekijää, asennusmiesten ammattitaidosta projektinhallintaan ja siihen miten koko paketti pysyy kasassa. Tietenkin se, että Vesivek ei käytä alihankkijoita ja että tuotteet ovat omat, vaikuttaa laatuun. Mitä enemmän toimitusta ketjutetaan, sitä suuremmaksi kasvaa riski, että alihankkijoiden laatukäsite ei vastaakaan sitä, mitä pääurakoitsija on luvannut.

Vaakakupissa painoivat myös kotimaisuus ja sen myötä sujuva kommunikointi työmiesten kanssa.

-Lisäksi tärkeää oli aikataulussa pysyminen. Olen kuullut niin paljon kauhutarinoita, kuinka pressut ovat roikkuneet ja vedet tulleet sisään, kun urakka venyy useita viikkoja. Koska asumme pienten lasten kanssa tässä remontin keskellä, täytyy homma saada kerralla pakettiin.

Jens Pitkänen Nurmijärven toimipisteestä tuli paikalle katsastamaan ja mittaamaan katon, yhdessä käytiin läpi mitä remontilta halutaan. Katolle valittiin musta Luja-Lauri -lukkosaumakate sekä harmaat alumiiniset Arvo-kourut. Tarjous tuli parin päivän päästä ja oli asianmukainen. Remontti sovittiin tehtäväksi talvella, ammattilaisena Kent tietää, että kuivat talvikuukaudet ovat parasta remonttiaikaa.

Itse remontin ajankohtaan tammikuun puoliväliin sattui ensin pari hurjaa lumikuuroa ja sen jälkeen paukkupakkanen. Runsas lumentulo hieman venytti aikataulua, koska lumet luonnollisesti poistetaan katolta ennen remontin alkua.

-Olihan tämä työmaa päivisin kuin Jerusalemin hävitys, mutta työmiehet korjasivat aina lähtiessään jälkensä.

Oli hienoa huomata, että kaikilla asentajilla oli kypärät asianmukaisesti päässä, omassa työssäni NCC:llä korostan, että työturvallisuus tulee aina ensimmäisenä.

Jensenin perheen remontti jatkuu nyt uuden Luja-Lauri-katon suojissa, uutuuttaan hohtava profiili on jo saanut pari päivää remontin loppumisen jälkeen pienen lumipeitteen. Mutta nyt saa lunta tullakin, kun on katto ja lumiesteet kunnossa.