Varmista kattosi talvikunto

Kosteat nykytalvet sahaavine lämpötiloineen ja myrskytuulineen vaativat katolta paljon. Katteen, yläpohjan ja sadevesijärjestelmän kunto kannattaa tarkistaa ennen talven tuloa, jottei pakkanen, lumikuormat tai kevään sulamisvedet aiheuta ikävää yllätystä.

Varmista erityisesti seuraavat kohdat katollasi

  • Näkyykö katteessa tai pinnoitteessa kulumaa/vaurioita?
  • Ovatko katteen kiinnikkeet kunnossa? Näkyykö ylöspompahtaneita nauloja/ruuveja?
  • Näkyykö yläpohjassa merkkejä vuodoista? Tarkista erityisesti läpivientien kohdat. Onko aluskate ehjä ja kuiva?
  • Ovatko rännit puhtaat lehdistä ja roskista? Näkyykö sadevesijärjestelmässä reikiä / ruostevauriota?

Erityishuomio kiinnitykseen ja läpivienteihin

Jos räystäille muodostuu pakkasella jääpuikkoja ja jäätä, se viittaa katon lämpövuotoihin. Asuintiloista nouseva lämpö sulattaa katolla olevaa lunta, ja kylmälle räystäälle valuessaan vesi jäähtyy ja jäätyy. Räystäälle voi kasvaa hyvinkin painava jääpato, joka kerryttää sulamisvettä taakseen. Kun veden paine jään alla muodostuu tarpeeksi suureksi, vesi hakeutuu kapillaarisesti katteessa olevista pienistäkin rei’istä tai saumoista läpi. Siksi on tärkeää tarkistaa, että kate on ulkoapäin kunnossa ennen pakkasia.

Riskialttiimpia kohtia ovat jiirit, antennit, savupiiput ym. läpiviennit sekä kattoikkunat ja -luukut. Samoin kiinnikkeiden kohtia kannattaa tarkkailla, vanhemmissa katteissa ruuvien tai naulojen tiivisteet ovat usein hapertuneet tai kiinnikkeet ovat pompahtaneet ylös.

Tuulettuvuus ja toimiva aluskate ovat kaiken a ja o

Lämpövuodot nostavat välikatolle aina myös kosteutta, ja jos välikaton tuuletus ja aluskate eivät ole kunnossa, rakenteissa voi muhia kondensiokosteutta. Se aiheuttaa usein tunkkaisen ilman, joka voi olla aistittavissa huoneilmassakin. Kondensio ei sinällään ole riski, jos tuulettuvuus on kunnossa ja välikatolla on toimiva aluskate. Tällöin kosteus haihtuu ulkoilmaan eikä valu rakenteisiin.

Kondensiosta aiheutuva kosteusriski on suurimmillaan 60-, 70- ja 80-luvuilla rakennetuissa taloissa. Vanhat kattorakenteet on rakennettu senaikaisten rakennusmääräysten mukaan ja niissä alkaa olla jo kulumisenkin aiheuttamaa vuotoriskiä. Käytännössä voisi kärjistää, että vanhat katot vuotavat aina, kysymys kuuluu, kuinka paljon ja onko tuulettuvuus ja aluskate riittävä johtamaan kosteus pois.

Vanha, pahvinen aluskate on elinkaarensa päässä.

Valuvatko sulamisvedet kodin rakenteisiin?

Viime talvina suuret lumikinokset ovat olleet harvinainen näky, mutta runsaslumisina talvina katolle saattaa kertyä metrinkin kerros lunta. Kun tämä lumimäärä sulaa, vaaditaan sadevesijärjestelmältä paljon, jotta vesi ohjautuu oikein. Jos rännit repsottavat, ovat tukossa tai vuotavat, vedet valuvat kodin rakenteisiin. Siksi myös kourujen ja syöksyjen kunto tulee tarkastaa syksyisin.

Tilaa veloitukseton kuntoarvio

Jos et ole varma kattosi talvikunnosta, ota yhteys paikalliseen Vesivek-asiantuntijaasi. Tulemme tarkastamaan kattosi sovittuna ajankohtana. Saat tarkastuksesta kirjallisen raportin ja jos korjattavaa löytyy, annamme halutessasi tarjouksen toimenpiteistä.

kattoremontti

Lataa pientalon huolto-opas ja saat hyödyllistä tietoa kotisi kunnossapitoon!

Teimme omakotiasujan avuksi oppaan, johon kokosimme kiinteistön yleisimpiä huolto- ja tarkastustoimenpiteitä.

Lataa opas