Rockia ja remppahommia

ammattilaiset kattoremontti
Apulanta Oy , Lahti

Vesivek Apulannan kumppanina 30-luvun kiinteistön entisöinnissä

Apulannan nimi on perinteisesti yhdistetty suomalaiseen rockkulttuuriin, mutta harvempi tietää yrityksen ansioituneen myös vanhan rakennuskulttuurin ylläpitäjänä. Apulanta Oy omistaa Etelä-Suomessa lukuisia asuntoja, ja kiinteistösijoittamisesta on tullut iso osa yrityksen bisnestä.

Kaikki alkoi Santarannasta

– Olen lapsesta asti ollut kiinnostunut arkkitehtuurista ja rakentamisesta. Noin 15 vuotta sitten kiinnostus alkoi konkretisoitua tekemisen asteelle Santaranta-hankkeen yhteydessä. Siitä nämä kiinteistöhommat oikeastaan saivat alkunsa, kertoo yhtyeen toinen keulahahmo Sipe Santapukki.

Santaranta on amerikkalaisen arkkitehdin Eric Lloyd Wrightin suunnittelema kokonaisuus, josta on tähän mennessä valmistunut rantasauna ja vierasmaja. Eric on legendaarisen Frank Lloyd Wrightin pojanpoika. Järven rannalle Heinolaan on nousemassa vielä päärakennus.

– Vaikka vierasmaja ei kooltaan ole suuri, niin se oli rakennusteknisesti mielettömän haastava hanke. Siinä mentiin kyllä suoraan syvään päähän. Ajattelin, että jos tämä hanke onnistui, niin eiköhän niin sanotut perushankkeetkin sitten luonnistu, nauraa Sipe.

Kiinteistöt entisöidään alkuperäiseen loistoonsa

Sipe sai Toni Wirtasenkin innostumaan kiinteistöalasta, ja sittemmin yritys on hankkinut useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita vanhoja rakennuksia antaakseen niille uuden elämän. Kiinteistöjä ei hankita jälleenmyyntiä ajatellen, vaan ne jäävät Apulannan omistukseen ja ylläpidettäväksi.

Jokainen rakennus entisöidään niiden alkuperää kunnioittaen, joten ammattitaitoisella ja luotettavalla yhteistyöverkostolla on kunnostamisessa tärkeä rooli. Sipe tarttuu itsekin mielellään vasaran varteen, koska pitää nikkarointia mukavana ja rentouttavana puuhana.

– Onhan uusien kohteiden etsiminen ja kunnostaminen aikaavievää hommaa, mutta tämä on meille intohimo ja harrastus. Ja kuten kaikkiin harrastuksin, niin tähänkin haluaa satsata aikaa. Minua ei innosta uudet, hienot luksuskämpät. Mutta on palkitsevaa löytää jokin rapistunut kiinteistö, josta näkee, kuinka hieno se olisi entisöitynä.

Uusia kohteita löytyy esimerkiksi nettiä selaamalla, joskin parhaimmat löydöt on tehty tuttavien vinkkaamina. Lahden Harjunkadun kiinteistö oli tällainen onnenkantamoinen. 30-luvulla rakennettu kaksikerroksinen talo on Museoviraston suojelemalla alueella. Apulanta on vuosien mittaan kunnostanut rakennusta sisältä, ja nyt vuorossa oli katto, joka oli aivan loppuun käytetty.

Vanha katto vaati tarkkaa peltisepäntyötä

Sipe kertoo monen saneerausalan yrityksen karttavan pienempiä hankkeita. Joskus tarjouspyyntöihin ei edes saa vastausta, jos remontoitavaa ei ole tuhansia neliöitä.

– Halusimme katolle parhaan mahdollisen tekijän, joka huomioi asukkaat sekä kunnioittaa kiinteistön alkuperää ja historiaa.

Arvostamme Vesivekin asennetta, että työ tehdään huolella, oli kyseessä sitten iso tai pienempi remontti.

Vesivekin Lahden yksikön vetäjä Kimmo Lepistö kertoo kattopinta-alaa olleen kohteessa 313 neliötä. Ihan mikään peruskatto ei ollut kyseessä, sillä lappeet olivat hyvin jyrkät ja kattolyhdyt sekä isot polvipiiput vaativat tarkkaa peltisepäntyötä.

Keskustan alueella työskenneltäessä remonttiin tuli hakea viranomaisilta kulkuluvat sekä liikenteenohjausluvat. Itse katto valmistui kolmessa päivässä, toisen lappeen piipun viimeistelytyötä jouduttiin lykkäämään myöhemmäksi Vesijärveltä puhaltavan voimakkaan tuulen takia.

Ylhäällä on Pyry-lumieste sekä alempana Varma, joka voidaan asentaa aivan räystään reunaan kiinni. Komean kokonaisuuden kruunaavat Valkoiset alumiiniset Arvo-kourut.

Koska katon pitkät lappeet ovat hyvin jyrkät ja suoraan alla on kävelytie, lumiesteiltä vaaditaan paljon. Katolle asennettiinkin tuplavarmistus; yläpuolelle Pyry-lumieste ja aivan räystään reunalle Varma-lumieste.

– Tämä kadunpätkä on meidän vastuulla, siksi satsasimme lumiesteisiin. Ränneiksi halusimme valkoiset Arvo-kourut, jotta tummat vesiradat eivät likaa kouruja, perustelee Sipe.

Sipen ja Tonin suunnitelmissa on seuraavaksi julkisivun maalaus.

Seuraavaksi on vuorossa julkisivun maalaus sekä näyttävän sisäänkäynnin uusiminen. Museovirastolta tulee ensin selvittää, onko nykyinen lasinen ovi alkuperäinen. Sipe kertoo Apulannan saaneen erinomaista apua Museovirastolta, siellä on paljon tietotaitoa eri rakennusaikakausien värikartoista, materiaaleista yms. Julkisivun entisöintiä on hyvä jatkaa, kun kiinteistöä suojaa Vesivekin komea Luja-Lauri-lukkosaumakate.

– Kattoremontti meni juuri niin kuin sovittiinkin. Aikataulu piti, tarjous piti, eikä asukkailta tullut valituksen valitusta, toteaa Sipe lopuksi.