Vesi kellarissa, eteisessä tai alapohjassa on aina hälyttävä merkki, johon tulee reagoida välittömästi. Kosteus se voi näkyä esimerkiksi lammikoina kellarin tai eteisen lattialla tai tummentumina sokkelissa ja rakenteissa.
Jos tilanne on akuutti, Vesivekin Vuotopäivystykseen voi soittaa vuorokauden ympäri, puh. 019-568 1256.
Miksi vesi nousee kellariin tai alapohjaan?
Ylimääräinen vesi päätyy kellariin usein toimimattoman salaojajärjestelmän seurauksena. Vanhat salaojaputket voivat olla tukossa tai vaurioituneet, jolloin maaperän kosteus ei ohjaudu rakenteiden luota pois.
Jos tontilla on pumppukaivo, kellarin tulviminen voi johtua myös pumpun rikkoutumisesta tai toimintahäiriöstä. Vesivekin Vesivahti on etäseurantalaite, joka hälyttää automaattisesti, jos vesi nousee hälyttävän korkealle salaojajärjestelmässä.
Riski erityisesti rinnetonteilla
Erityisesti rinnetonteilla salaojitukselta vaaditaan paljon. Keväisin ja rankkasateiden aikaan kosteus valuu rinnettä myöten alapohjarakenteita kohden. Jos salaojitus ja perustusten kosteuseristys ei toimi oikein, kellarissa voi tulvia.
Sama ilmiö on riskinä kaikilla tonteilla, jossa pihamaan kallistukset eivät johda kosteutta rakennuksesta poispäin. Minimikallistus on 2 %, eli yhden metrin matkalla kallistuksen tulee olla vähintään 2 cm, suositus on 5 cm.
Mitä kellariin nousevasta vedestä voi seurata?
Pitkään jatkuessaan kosteus rakenteissa synnyttää lahovauriota, sisäilmaongelmia ja voi vaurioittaa rakenteita pysyvästi. Kosteusvaurioiden korjaaminen voi muodostua hyvin kalliiksi tai jopa mahdottomaksi, jos niihin ei puututa ajoissa. Kosteuden aiheuttamien oireiden havaitseminen hyvissä ajoin ja niihin puuttuminen on paras keino suojata koti ja pidentää sen elinkaarta.
Ongelmien korjaus
1.Ensimmäinen askel oireen poistamiseksi on selvittää vaurioiden suuruus.
Tämän saat helpoiten selville varaamalla Vesivekin maksuttoman kuntotarkastuksen, jossa pihamaasi sekä sokkelin kunto selvitetään tarkasti. Käynnin päätteeksi saat halutessasi kuntoraportin, jossa kuvataan tarkastuksessa tehdyt toimenpiteet ja esiin nousseet riskit. Saat myös hinnaltaan pitävän tarjouksen, mikäli korjaustarpeita ilmenee.
2.Ratkaisuna salaoja- ja sadevesiremontti
Sokkeli saadaan suojattua ja kuivattua ja maaperän kosteus ohjattua pois tekemällä salaojaremontti.
Jos kyseessä on 1980-luvulla tai sitä ennen rakennettu talo, on salaojajärjestelmä lähes poikkeuksetta puutteellinen. 90-luvulla rakennetut talot on myös syytä tarkistuttaa ammattilaisella. Salaojaremontissa sokkeli suojataan, asennetaan salaoja- ja sadevesiviemäriputkisto, huolehditaan routa- ja kosteuseristämisestä sekä varmistetaan maan muotoilut ja kallistukset.
3. Vesivekin Online VesivahtiTM
Jos salaojajärjestelmässä on pumppaamo tai jos pihamaalla muuten on riskinä suuret vesimassat esimerkiksi rinnetontin takia, kannattaa harkita Vesivekin Vesivahdin asentamista. Vesivahdin ansiosta kiinteistönomistajan ei tarvitse huolehtia salaojista tai murehtia pumppukaivon toiminnasta esimerkiksi lomamatkan aikana.