Laukaistavan tikkaan mitoitus- ja asennusohjeet

Tältä sivulta löydät kaiken suunnittelutyössäsi tarvittavan tiedon Vesivekin laukaistavasta tikkaasta.

Laukaistavan tikkaan tekniset tiedot

 • Tikkaan koko nipussa on 76 x 38 mm, laukaistuna tikkaan kokonaisleveys on 410 mm ja johteiden vapaa väli 335 mm. Askelmien väli on 300 mm.
 • Aukeamiseen tarvittava kokonaistila on 440 mm.
 • Runkoja on saatavana pituuksina 2,7 m, 3,0 m, 3,3 m, 3,6 m ja 4,2 m. Runkoja pystytään lyhentämään.
 • Rungoissa on seinäkiinnikkeitä seuraavasti: yläpään aloitusosa 2 kpl seinäkiinnikkeitä. 2,7 m, 3,0 m, 3,3 m ja 3,6 m rungot: 6 kpl seinäkiinnikkeitä. 4,2 m runko: 8 kpl seinäkiinnikkeitä.
Laukaistavan tikkaan tekniset tiedot

Laukaistavan tikkaan toimintaperiaate

 • Hätäpoistumistikas tarvitaan rakennuksissa, joissa varatienä käytettävän ikkunan alareunan tai parvekkeen lattia on yli 3,5 m korkeudella maanpinnasta.
 • Laukaistavaa hätäpoistumistikasta käytetään kohteissa, joissa julkisivuun tarvitaan mahdollisimman huomaamaton, mutta kuitenkin turvallinen hätäpoistumistie.
 • Laukaistava hätäpoistumistikas on kotelomaiseen muotoon taitettu alumiininen tikaspaketti, joka voidaan laukaista aukinaiseksi vetämällä laukaisusokka pois paikaltaan.
 • Laukaisusokkia on sijoitettu ylimmän tikkaan yläpäähän sekä jokaisen jatkoksen kohdalle. Jatkoskohdat sijoitetaan sellaiselle korkeudelle, että sokka pystytään irrottamaan.
 • Tikas avautuu aina laukaisusokasta alaspäin. Tikkaita pitkin päästään siis vain ylhäältä alaspäin. Kun ylin laukaisusokka irrotetaan, avautuu tikas alas asti.

Laukaistavan tikkaan oikea sijainti

 • Sijoitetaan yleensä parvekkeiden viereen sellaiseen kohtaan, että parvekkeelta pääsee turvallisesti tikkaalle.
 • Voidaan sijoittaa myös ikkunoiden viereen, mutta siirtyminen tikkaalle on silloin huomattavasti vaikeampaa. Varatienä käytettävä ikkuna on tehtävä helposti avattavaksi. Sen vapaan aukon korkeus on vähintään 600 mm ja leveys 500 mm siten, että korkeuden ja leveyden summa on vähintään 1500 mm.
 • Tikkaan yläreunan oikea paikka on n. 1,8 m korkeudella parvekkeen pohjasta. Myös jatkoskohtien tulee asettua samalle korkeudelle. Asukkaiden tulee ylettyä laukaisusokkaan.
 • Mikäli alimman parvekkeen kaide on alle 3,5 m korkeudella maasta, ei alimmalta parvekkeelta tarvita tikasta enää maahan. Silloin tulee toisesta kerroksesta lähtevän tikkaan rungon olla kuitenkin muita pidempi n. 0,6 m-1,2 m. Muiden runkojen pituus on sama kuin kerroskorkeus.

Laukaistavan tikkaan kiinnitys

 • Tikas kiinnitetään jokaista seinäkiinnikkeestä kahdelle LVI-7*50 mm ruuvilla puuseinään.
 • Betoni ja tiiliseinään kiinnitys tapahtuu M8 kiila-ankkurein.
 • Siporex tai lega-harkkoihin kiinnitys voidaan suorittaa ainoastaan kemiallisella massalla kiinnittäen M8 kierretangot.

Kiinnitys- ja asennusohjeet eri seinämateriaaleille

Täältä löydät laukaistavan tikkaan kiinnitys- ja asennusohjeet eri seinämateriaaleille, piirustukset ja DWG-tiedostot.

Lämpörapattu seinä

Laukaistavan tikkaan kiinnitys- ja asennusohjeet lämpörapatulle seinälle, piirustukset ja DWG-tiedostot.

 

Paroc-seinä

Laukaistavan tikkaan kiinnitys- ja asennusohjeet paroc-seinälle, piirustukset ja DWG-tiedostot.

 

Pystyranka-, rappauslevy- ja rappausseinä

Laukaistavan tikkaan kiinnitys- ja asennusohjeet pystyranka-, rappauslevy- ja rappausseinälle, piirustukset ja DWG-tiedostot.

Tiedostopankki

Vesivekin tiedostopankista löydät tuotteiden sertifikaatit, varmennustodistukset, määräykset, tuotetakuut ja huolto-ohjeet helposti samasta paikasta.

Oletko jo lukenut nämä artikkelit?

Vesivek turvaa Finlaysonin alueen City View -kattokävelyreitin

Suomen ensimmäinen kattokävely sijoittuu Tampereen Finlaysonin alueen historiallisten rakennusten katoille. Tampereen ikonisia...

Taysin kattoturva ajan tasalle

Julkisissa, isoissa kiinteistöissä kattoturvalle asetetaan erityisen suuret vaatimukset. Tiloissa liikkuvien ihmismassojen turvallinen...

Vesivekin kädenjälki näkyy Kansiareenan katoilla

Rakennuttajana ja myös osaomistajana Kansiareena hankkeessa toimii SRV. Vesivek on SRV:n pitkäaikainen yhteistyökumppani ja toimittaa sekä asentaa myös Kansiareenalle runsaan määrän erilaisia tuotteita.

Haluatko lisätietoja teknisestä tuesta tai jättää tarjouspyynnön?